mannenziekte nummer 1

Je snor laten staan, is niet alleen maar lollig. We doen dit om aandacht te vragen voor prostaat- en teelbalkanker. Het is een nog altijd dodelijke ziekte waaraan in de komende decennia steeds meer mannen zullen lijden. Om te beginnen richten we de blik op prostaatkanker; de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Wie zich de afgelopen week heeft afgevraagd waarom wij meedoen aan de actie Movember; de kille cijfers zeggen in onze ogen genoeg.

Cijfers

Prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker onder de mannelijke helft van de bevolking, treft elk jaar ruim 10.000 mannen; dit aantal nieuwe patiënten blijft de laatste decennia redelijk stabiel. Gemiddeld lijden zo’n 62.000 heren aan deze ziekte, jaarlijks overlijden circa 2600 van hen aan deze ziekte. Dit sterftecijfer lag in 1995 overigens nog dertig procent hoger. De kans dat mannen de eerste vijf jaar na indicatiestelling overleven is gestegen van 64 naar 86 procent.

Waarschijnlijk is dit het resultaat van een vroegere indicatiestelling en betere behandeling. Daar staat tegenover dat het RIVM, mede door de vergrijzing, verwacht dat tot 2025 het absolute aantal mannen dat lijdt aan deze ziekte met 44 procent zal stijgen.

Daling van het sterftecijfer kan veroorzaakt worden door een beter preventief beleid; de belangrijkste factoren voor prostaatkanker zijn leeftijd (vooral mannen boven de zestig worden erdoor getroffen en veertig procent van alle mannen met prostaatkanker is ouder dan 75) en erfelijkheid (komt het voor bij familie in de eerste graad, dan heb je zelf een verhoogd risico). Vooral in het snel opsporen van prostaatkanker is dus winst te behalen, want ook hierbij geldt: hoe vroeger het ontdekt wordt, hoe groter de kans op succesvolle behandeling. En juist op dit punt is onze actie belangrijk: met het geld dat wij ophalen via Movember is onderzoek mogelijk naar zowel het succesvol bestrijden van prostaatkanker als de steeds vroegere opsporing ervan.

Verloop

Een kwaadaardige tumor in de prostaat, een klier waarin ook spier- en bindweefsel zit, ontstaat vrijwel altijd in het klierweefsel. Het grootste probleem bij het ontdekken van prostaatkanker is dat het vroege stadium van deze ziekte zonder symptomen gepaard gaat. Vaak ontstaan de eerste klachten bij het plassen omdat de urinebuis verstopt raakt.

Eén van de meest gebruikte methoden om prostaatkanker op te sporen is bloedonderzoek: via de stof prostaat specifiek antigeen (psa) is te bepalen of er sprake is van afwijkingen aan de prostaat. Psa is een stof die de prostaat in kleine hoeveelheden aanmaakt, maar zodra er iets mis is met de prostaat neemt het gehalte van de stof toe. Dit onderzoek is al te doen voordat mannen symptomen krijgen, waardoor het mogelijk is de ziekte steeds eerder op te sporen.

Als de tumor groter wordt, neemt ook de kans op doorgroei naar andere delen van het lichaam toe. Als kankercellen zich verspreiden naar de lymfevaten kunnen uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de onderbuik ontstaan. En verspreiding via het bloed leidt vaak tot uitzaaiingen in de botten. Bekken, onderste ruggenwervels, longen en lever zijn bekende plekken voor uitzaaiingen.

Meer over prostaatkanker, kun je vinden op de site van het Nationaal Kompas Volksgezondheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: